Klimaat
Klimaat, de vormende factor van geologie, geomorfologie en bodem. Daarnaast vormt het ook de basis van de geschiedenis en het gebruik van het landschap.
Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur, neerslag en wind en alle aspecten die hier afhankelijk van zijn.
Door het gematigde zeeklimaat dat in Nederland heerst, heeft ook Waterland en Zaanstreek ditzelfde klimaat. Er valt hier regelmatig neerslag, de temperatuur is gematigd en het waait er nagenoeg altijd. Daarentegen veranderd ook hier het zeeklimaat steeds meer in een landklimaat vanwege de klimaatverandering. Dit betekent dat de temperatuurverschillen groter kunnen worden en hetzelfde geld voor onregelmatige en mogelijk intensievere neerslag en wind.
Naast de klimaat vormende componenten en het huidige klimaat moet er uiteraard ook worden gekeken naar het klimaat in het verleden. Dit kan op veel manieren worden gedaan, voornamelijk door te kijken in de bodem.
Er valt veel informatie te halen uit de bodem wat een beeld geeft van de geschiedenis, maar ook over het klimaat in die geschiedenis. De meest duidelijke voorbeelden hiervan zijn tropische planten of dierenresten en afzettingen uit de ijstijd. Al deze informatie wordt vervolgens in een klimaatmodel geplaatst zodat alle veranderingen in het klimaat kunnen worden vastgelegd en weergegeven.
Een uitwerking van deze methode is te zien in de webpagina Ondergrond in de vorm van een paleogeografische kaart.