Water
Water is in Nederland een belangrijke landschapsvormende factor, bovenal in Waterland en Zaanstreek. Door te kijken naar isohypsenkaarten en het vele oppervlaktewater in het gebied is te zien hoe laag en nat het hier is. Dit brengt veel inspanning met zich mee om dit gebied leefbaar te houden, maar ook veel kansen voor een prachtige en natuurlijke leefomgeving.
Rivieren, beken en sloten
Op deze kaart is te zien hoeveel primaire water-gangen er in dit gebied zijn. De ringvaarten geven goed de locaties weer van de droogmakerijen, zoals bij de Beemster en de Purmer. Wanneer elke sloot zou worden afgebeeld zou het gebied op deze kaart voor een aanzienlijk deel uit water bestaan.
Grondwater
Evenals bij de bovenstaande waterlopenkaart is ook bij de grondwaterkaart goed zicht- baar waar je naar kijkt. De blauwe laagste grondwater- waterstanden geven precies het beeld weer dat men heeft bij de diepe droogmakerijen, hier wordt het grond- waterpeil onnatuurlijk laag gehouden zodat de droogmakerijen ook droog blijven. Daarnaast is ook zichtbaar dat de rest van de polders relatief laag ligt, onder het NAP. (Staat voor Normaal Amsterdams Peil, de basis van alle Nederlandse hoogtemetingen) Op deze kaart is ook te zien dat Amsterdam zelf rood is, en dus precies op het NAP ligt zoals de naam zegt.
Links is een dwarsdoorsnede van de bodem van Waterland en
Zaanstreek te zien.
Naast grondwaterstanden zijn er ook grondwaterstromen vanuit de hoger gelegen polders en kanalen naar de lage droogmakerijen.
Vanwege de stijgende zeespiegel en dalende bodem wordt het risico op zoute kwel ook groter, met negatieve effecten op landbouw en de aanwezige flora en fauna.