top of page

Historische elementen

In het onderstaande schema zijn de belangrijkste historische elementen weergegeven over de tijd. Er is specifiek voor deze elementen gekozen omdat ze een grote rol hebben/hadden in het landschap. Dit zijn tevens objecten die Waterland en Zaanstreek zo uniek maakt ten opzichte van de rest van Nederland. 

​

In de tijdlijn staat per element weergegeven in welk jaar deze is ontstaan en, indien van toepassing, wanneer het element in het landschap is verdwenen. Het gaat hierbij dus niet om de functie van het object, deze is in veel gevallen namelijk niet meer van toepassing (bijv. bij Trekvaarten, Stelling van Amsterdam, Raadhuizen etc.), maar of het object nog zichtbaar is in het landschap. 

​

Uit het schema blijkt dat er slechts 2 elementen zijn verdwenen, namelijk Slot Purmersteijn en verdedigingswerk de Zaanse Schans. De conclusie hieruit luid dus dat het huidige gebied nog relatief veel cultuurhistorische elementen kent. Deze objecten moeten worden gewaardeerd en erkent om ze te kunnen behouden bij toekomstige landschappelijke ingrepen. 

vervloedschema_VOLLEDIG_edited.png

Als aanvulling op het schema staat elk los object weergegeven in een kaart. In deze interactieve kaart staat per object o.a. beschreven in welk jaartal het object is ontstaan, in welke gemeente het ligt en of het zijn oorspronkelijke functie heeft behouden. Daarnaast geeft deze kaart een goed beeld van de verspreiding van de historische elementen weer. De raadhuizen staan bijvoorbeeld vaak midden in een dorp of stad en de poldermolens aan de randen van de droogmakerijen. Een dergelijke verdeling is relevant voor het landschapsbeeld en de waarde van de objecten. 

bottom of page