top of page

Zaanstad

De Zaanstreek kent een bloeiende industrie en er was een grote verscheidenheid aan nijverheid. Er werd papier gemaakt, er werd hout gezagen en meel gemalen. In 1700 kelderde de nijverheid in de Zaanstad en daarmee de bedrijven. Veel mensen kwamen op straat te staan. Rond 1850 kwamen er nieuwe soorten industrie, zoals vermicellifabricage, cacaomalerij en chocolade- makerij. De nieuwe industrie was echter op één hand te tellen. Rond 1850 bestond 80% van de industrie in de Zaanstreek uit bedrijven die producten waardevoller maken, door bijvoorbeeld meel te malen, hout te zagen of noten te pellen.  

​

De Zaanse houthandelaren waren erg afhankelijk van de houthandel in Amsterdam. Voorheen werd veel hout rechtstreeks in de Oude Zeehaven van Zaandam afgevoerd, maar toen de jaren vorderden stagneerde de aanvoer. Steeds meer hout werd in Amsterdam afgevoerd. Eind 19e eeuw was 12% van de Nederlandse aanvoer van hout voor de rekening van Zaandam. Zoals blijkt liep de houthandel naar de Zaanstreek weer op. Dit aangevoerde hout was met name voor eigen gebruik voor de Zaanse houthandel en houtzagerij.  

​

Ondanks dat er na de eerste wereldoorlog nog een redelijke toekomst was voor de houtindustrie, kelderde in 1930 de cijfers snel. In 1947 was het aantal arbeiders gehalveerd. In 1969 was zo goed als de gehele houtindustrie verdwenen. Er waren destijds slechts een kleine 100 man aan het werk in deze industrie.  

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Echter ontstond er een nieuwe ontwikkeling na 1945. Namelijk de aanvoer van gepakketteerd hout. Dit zorgde ervoor dat nieuwe technische ontwikkelingen noodzakelijk waren in de havenbedrijven. Het mechanisch lossen met kranen werd toegepast. Dit zorgde ervoor dat er een loswas (kade waaraan schepen komen te liggen bij het laden en lossen) werd gerealiseerd in de Oude Zeehaven. Deze was in 1966 gereed. Daarbij werd er ook een nieuwe houthaven met loskaden in de Achtersluispolder gerealiseerd, deze was in 1969 gereed. Dit bevorderde wederom de houthandel industrie. Tegenwoordig is een groot deel van de inkomsten te danken aan de cacao, rijst en noten. Deze fabrieken zoals die van Duyvis, Verkade en Lassie zijn eind 20e eeuw opgetrokken langs de Zaan. 

IMG_0291.JPG
IMG_0285.JPG
IMG_0276.JPG
bottom of page